Over Valcea
Het district Valcea is een bestuurlijke eenheid in het zuiden van Roemenië. Het district Vâlcea heeft een oppervlakte van 5.765 km² en grenst in het noorden aan de districten Alba en Sibiu, in het oosten aan het district Argeș, in het zuiden en zuidoosten aan het district Olt, in het zuidwesten aan het district Dolj, in het westen aan het district Gorj en in het noordwesten aan het district Hunedoara. De hoofdstad is de gemeente Râmnicu Vâlcea. Administratief gezien is het district Vâlcea verdeeld in 2 gemeenten, 9 steden en 78 gemeenten.
Door zijn geografische ligging profiteert het district Vâlcea van bijna alle belangrijke vormen van reliëf: bergen, subkarpatische heuvels, uitlopers en vlakten met het uiterlijk van vlakten, trapsgewijs gerangschikt van noord naar zuid, aangevuld met de kloven van Olt en Lotru, omringd door de bergen Cozia, Căpățânii, Făgăraș, Lotru en Parâng. Hier, tussen de bergmassieven, ligt een van de grootste intramontane depressies van de provincie, bekend als het Loviștei-land.
Twee derde van de oppervlakte van de provincie wordt ingenomen door het Getische Plateau en de Getische Subkarpaten, met hoogtes tussen 400 en 800 meter.
Meer details
De rivier de Olt stroomt over een afstand van 135 km door de provincie en wordt gevoed door het water van talrijke zijrivieren, waarvan de Lotrul de belangrijkste is. Dit stroomgebied, dat aan de rechterkant van de Olt ligt, beslaat bijna de hele oppervlakte van het graafschap. Dit hydrografische netwerk wordt gecompleteerd door talrijke meren: Gâlcescu, Zănoaga Mare, Iezerul Latoriței (gletsjermeren), Vidra, Brădet, Cornet, Călimănești, Dăești, Râmnicu Vâlcea, Râureni, Govora, Slăvitești, Ionești, Zăvideni, Drăgășani (kunstmatige meren op de Lotru en Olt voor waterkrachtcentrales) en de zoutmeren bij Ocnele Mari.
De rijkdom van het Valcea district wordt aangevuld door belangrijke minerale bronnen, belangrijk voor zowel de economie van het district als voor de nationale economie. In Cataracterele Lotrului, vlakbij Voineasa, wordt mica, kwartspegmatiet en veldspaat gewonnen; kalksteen uit de Bistrița-groeve in de gemeente Costești: zout (natriumchloride) uit Ocnele Mari; bruinkool uit Berbești, Alunu, Copăceni; ruwe olie en aardgas uit Băbeni, Mădulari, Făurești; minerale bronnen uit Călimănești, Băile Olănești, Băile Govora; waterkrachtcentrales (17 in getal).