Horezu keramiek
Horezu staat bekend als het centrum van de Roemeense keramiek, een plek waar het talent en de vaardigheid van de lokale bevolking de geboorte gaf aan tradities en ambachten die vandaag de dag nog steeds in stand worden gehouden. Hier vind je werkplaatsen waar je verschillende keramische voorwerpen kunt maken, die over de hele wereld bekend zijn vanwege de symbolische motieven die gebruikt worden zoals: de haan, de duif, de vis, de korenaar maar ook cirkels, spiralen en concentrische lijnen.
Al deze symbolen hebben een groot belang omdat ze representatief zijn voor het christendom, maar ook een grote betekenis hebben in het markeren van de stadia van de mensheid, zoals de draaikolk van het leven, onsterfelijkheid en vele andere.
Horezu aardewerk is een uniek type Roemeens aardewerk dat traditioneel met de hand wordt gemaakt in het gebied van de Oltenesc stad Horezu (provincie Valcea), in de buurt van het beroemde Horezu klooster. Het weerspiegelt vele generaties van kennis en vaardigheden in de ontwikkeling van keramiek. Daarom werd het vakmanschap van Horezu keramiek in december 2012 opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.
De productie is verdeeld in productieprocessen voor mannen en vrouwen. De mannen winnen de aarde, die vervolgens wordt schoongemaakt, gesneden, bewaterd, gekneed, gestreken en gemengd – waardoor er rode klei ontstaat die de pottenbakkers vormen met een speciale vingerstechniek die concentratie, kracht en behendigheid vereist. Elke pottenbakker heeft zijn of haar eigen vormtechniek, maar iedereen volgt de stappen van het proces. De vrouwen versieren het gevormde aardewerk voordat ze het bakken met speciale technieken en gereedschappen om traditionele motieven te tekenen. Hun vaardigheden in het combineren van decoratie en kleur bepalen de persoonlijkheid en uniciteit van deze stukken. De kleuren zijn heldere tinten bruin, rood, groen, blauw en het zogenaamde “Horezu-geel”. Horezu-pottenbakkers gebruiken veel traditionele gereedschappen, zoals een mixer om de aarde schoon te maken, een pottenbakkersschijf en een kam om vorm te geven, een uitgeholde stierenhoorn en een fijne draadstaaf voor decoratie en een houtkachel om de klei te bakken.
Dit oude ambacht is bewaard gebleven in de voorouderlijke haard, nu bekend als Olari Street in Horezu, waar de ambachtslieden klei vormen in hetzelfde nauwgezette proces als hun voorouders. Horezu is een uniek historisch Roemeens keramisch centrum waar dit ambacht de belangrijkste bron van inkomsten is gebleven voor vele pottenbakkersfamilies zoals Ogrezeanu, Vicșoreanu, Iorga, Frigura, Mischiu, Popa, etc. Vandaag de dag wordt dit ambacht doorgegeven zoals altijd in familiekring, maar ook in workshops van meester op leerling, evenals in pottenbakkersfestivals en tentoonstellingen.
Een dominant symbool in de beschildering van Horezu vazen is de haan, maar er zijn ook andere figuren zoals sterren, slangen, bomen, mensen, bloemen, vissen, de dubbele spiraal, de rechte lijn, de golvende lijn, het blad, de gordel, de zon, de doorn, de levensboom en de staart van de pauw. Er zijn ook twee kleuren die specifiek zijn voor dit gebied: rood en Horezu-geel.