Arnota klooster
Arnota klooster
Het Arnota klooster is gesticht door Matei Basarab in 1633-1634, met de “Heiligen Aartsengelen Michael en Gabriël”, op de fundering van een oudere kerk. Het ligt 37 km van Ramnicu Valcea, vlakbij het Bistrita klooster en het Hurezi klooster. Volgens een legende bouwde Matei Basarab het klooster hier omdat hij, voordat hij prins werd, in deze plaatsen ontsnapte door zich in het riet te verstoppen terwijl hij werd achtervolgd door de Turken.
Onderzoek in 1974, uitgevoerd onder auspiciën van de Directie van Historische Monumenten, heeft uitgewezen dat de fundering van de huidige kerk sporen zijn van andere, nog niet gedateerde kerken die hier zullen hebben gestaan.
Werkrooster: | ||
---|---|---|
Maandag – Zondag | 12:00 – 16:00 | 18:00 – 20:00 |
Het portaal met een spits werd toegevoegd door Constantin Brancoveanu, aan het begin van zijn bewind, met de reparaties, in 1705-1706. Hij herbouwde ook de katapetasma, een waar kunstwerk van beeldhouwkunst, in Brancovenesc stijl (sinds 1913 bevindt het zich in het museum in Boekarest) en renoveerde het schilderij, zonder het origineel te vervangen.
De deur van de kerk, gesneden in kastanjehout, heeft een inscriptie in het Slavisch die luidt: “Deze deuren zijn gemaakt door Constantin Brancoveanu vel-logofat”. Ze bewaren het originele schilderij “geschilderd” onder de vrome heer, toen de veranda werd geschilderd, die hij ook toevoegde, een schilderij dat tot vandaag niet bewaard is gebleven. Het originele schilderij heeft een grote artistiek-documentaire waarde, het portret van Matthew Basarab, geschilderd in 1644 door de schilder Stroe uit Targoviste, is ook zeer waardevol.
De kloosterkerk is een kleine constructie, met een eenvoudige en sobere lijn, gebouwd volgens een drielobbig plan, met veelhoekige absiden en een open portiek. Boven het schip bevindt zich een hoge torenspits en op de veranda staat nog een kleinere torenspits, uit de tijd van Brancoveanu. De gevels zijn door middel van een schijnbare bakstenen beugel verdeeld in twee registers: het onderste, waarin mooie ronde friezen te zien zijn, en het bovenste, waarin diepe ocnits zijn gemaakt. De muren en de torenspitsen zijn versierd met ornamenten in schijnbare baksteen.
De renovatie van de kerk werd tussen 1852-1856 uitgevoerd door de heerser Barbu Stirbei, die de oude kapellen uit de tijd van Matei Basarab, die al vervallen waren, afbrak en hier andere gebouwen neerzette volgens het plan van buitenlandse architecten.
In 1934 werden er nog enkele kapellen gebouwd, die vandaag de dag nog steeds bestaan. In een ervan werd een klein museum ingericht waar de artefacten van het klooster werden tentoongesteld en tussen 1954 en 1958 werd de hele kloosternederzetting geconsolideerd en werden er water- en verwarmingsinstallaties aangelegd.
In de huidige pronaoskerk bevinden zich twee graftombes: het graf van Matei Basarab, die stierf op 9 april 1654, eerst begraven in Targoviste en vervolgens overgebracht naar Arnota, na de opstand van de Seimeni, en het graf van Danciu vel-vornic, vader van Matei Basarab, voormalig ostean van Michael de Dappere, die sneuvelde tijdens de gevechten in Transsylvanië, vocht met de held van Turda, begraven in 1604 in Alba Iulia, zijn overblijfselen werden overgebracht naar Arnota in 1648.
Dit prachtige klooster kan door zijn schilderkunst, architectuur en beeldhouwkunst worden beschouwd als een van de meest representatieve historische en religieuze kunstmonumenten van het land.
Na 1999 werd Arnota een nonnenklooster.
Met dank aan Vâlcea Turistica voor toestemming om de foto’s en informatie te gebruiken.