Ape Termale & Sănătate
Județul Vâlcea este cunoscut și pentru apele termale și stațiunile balneare care oferă beneficii pentru sănătate. Aici, sunt numeroase izvoare cu ape minerale și termale, bogate în săruri și minerale, care pot fi folosite în diferite terapii și proceduri balneare pentru ameliorarea unor afecțiuni.
Printre cele mai cunoscute stațiuni balneare din Vâlcea, se numără Călimănești-Căciulata, Băile Govora, Ocnele Mari și Băile Olănești.
Călimănești-Căciulata este o stațiune renumită pentru apele sale minerale, care sunt folosite în tratamentele balneare pentru afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor, probleme ale pielii sau afecțiuni respiratorii. Aici, turiștii pot găsi numeroase facilități de cazare și de agrement, dar și atracții turistice, cum ar fi Mânăstirea Călimănești și Cheile Bărbătești.
Băile Govora sunt o altă stațiune balneară, care se remarcă prin bazinul termal în aer liber, bazinele cu apă sărată și cele cu apă dulce, care sunt utilizate în proceduri terapeutice. Aici, turiștii pot găsi numeroase facilități de cazare și activități de agrement, precum și o varietate de locuri de interes turistic, cum ar fi Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Govora.
Ocnele Mari este o localitate situată într-un cadru natural pitoresc, care oferă posibilitatea de a face băi cu săruri minerale și de iod, dar și terapii medicale pentru afecțiuni ale pielii, ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor sau ale aparatului respirator. Pe lângă tratamentele balneare, turiștii pot vizita Biserica din Cetatea de Scaun a Râmnicului, dar și Biserica Sf. Arhangheli.
Băile Olănești este o stațiune cu o mare diversitate de ape minerale, care sunt folosite pentru tratarea unor afecțiuni precum afecțiunile de piele, afecțiuni ale sistemului nervos sau afecțiuni ale aparatului respirator. Stațiunea are o varietate de facilități de cazare și de agrement, dar și un bogat patrimoniu cultural, cum ar fi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” sau Muzeul Artelor Populare.
În concluzie, județul Vâlcea este un adevărat paradis al apelor termale și stațiunilor balneare, care oferă o gamă largă de posibilități de terapii și tratamente balneare, dar și oportunități de cazare și de agrement pentru turiști.
Izvoare Minerale – Pentru Uz Intern
Izvorul Caciulata 1 (situat in Parcul Izvoare – Caciulata): apa sulfuroasa, clorurata, bicarbonata, sodica, calcica si magneziana, hipotona si atermala, cu o mineralizare de 3349,3mg/l; cu o temperatura de 12 grade C, pH-ul de 7,5, cu reactie slab alcalina.
Izvorul Caciulata 1 a fost descoperit în 1848, fiind captat începând cu anul 1854 de Alexandru Golescu Negru, cunoscut revolutionar pasoptist. Apa sa este limpede, cu gust placut, putin sarat, cu miros de hidrogen sulfurat putin pronuntat.
Izvorul Caciulata 2 (situat in Parcul Izvoare – Caciulata): apa slab clorurata, bicarbonata, sodica, calcica si magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare de 2165,4mg/l; cu o temperatura a apei de 12 grade C, pH-ul de 7,5, cuprinde si gaz metan.
Izvorul 4 Calimanesti (situat in Parcul Central – Calimanesti): Temperatura apei: 8-14 grade Celsius, mineralizare totala 1987,9 mg/l.
Izvorul 5 Calimanesti (situat in Parcul Central –Calimanesti): temperatura apei: 8-14 grade Celsius, mineralizare totala 6137,3 mg/l.
Izvorul 6 Calimanesti (situat in Parcul Central –Calimanesti):
-apa sulfuroasa, clorurata, sodica, calcica, magneziana, usor hipertona, atermala, cu o mineralizare totala de 17778 mg/l, este cel mai concentrat izvor pentru cura interna
– temperatura apei: 16 grade Celsius
Izvorul 7 Calimanesti (situat in Parcul Hotelului Central Calimanesti – teren sport):
– apa oligominerala, slab bicarbonata, sulfatata, clorurata, potasica, sodica, magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare totala de 540,8 mg/l; temperatura apei de 10 grade C, pH-ul de 6,5 (cel mai slab mineralizat);
Izvorul 8 Calimanesti (situat in Parcul Hotelului Central – Pavilion Calimanesti):
-pana in 1949 a fost folosit pentru bai, apoi a fost recomandat numai in cura interna;
-apa sulfurata, clorurata, sodica, potasica si magneziana, izotona si atermala, cu o mineralizare totala de 6995 mg/l
Izvoare Termal – Pentru Uz Extern (Bai/Spalarea Ochilor)
Sonda 1009 Calimanesti (situata in Parcul Casei de Cultura): apa cloruro-sodica, brom-iodurata, bicarbonatata, calcica, magneziana, slab sulfuroasa, hipertona, cu o mineralizare totala de 15140 mg/l, cu o temperatura de 86 grade C
Izvorul Caciulata 3 (apa termala), sonda 1003): apa sulfuroasa, clorurata, slab iodurata, sodica si magneziana, slab izotona si hipertermala, cu o mineralizare totala de 6138,0 mg/l, cu o temperatura de 56 grade C si un debit enorm de 60 vagoane/24 de ore
Izvorul Calimanesti – Ostrov – Pod: apa puternic sulfuroasa, clorurata, slab bicarbonata, iodurata, sodica, magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare de 5411,6mg/l;
Izvorul Cozia 1 – 41 grade celsius: apa sulfuroasa, clorurata, slab iodurata, bicarbonata, sodica, calcica, magneziana, slab izotona si hipertermala, cu o mineralizare totala de 6452,0 mg/l
Izvorul Cozia 3 – 23 grade celsius: apa sulfuroasa, clorurata, iodurata, bicarbonata, calcica, sodica, magneziana, hipotona, atermala cu o mineralizare totala de 5044,7mg/l
Sonda Bivolari: apa sulfuroasa, clorurata, bicarbonata, calcica si magneziana, mezotermala cu o mineralizare totala de 3471,9mg/l; cu o temperatura mai joasa de 35 grade C;