Drumul Vinului Vâlcean – Zona viticolă Drăgășani

Drumul Vinului Vâlcean – Zona viticolă Drăgășani

România este una dintre puținele țări ale lumii care se poate mândri cu o tradiție milenară în cultura viței-de-vie, fiind o țară foarte apreciată până în al doilea război mondial în acest domeniu. Făcând parte din zona vinicolă a dealurilor Munteniei şi Olteniei, Podgoria Drăgăşani este cea mai veche podgorie din Oltenia.

Se întinde între Subcarpații Getici la nord și Câmpia Română la sud și sud-est și ocupă un spațiu relativ restrâns, întinzându-se la Vest și la Nord de orașul Drăgășani. Este paralelă cu râul Olt și are o lungime de circa 65 kilometri.

Din Podgoria Drăgășani fac parte: Crama Avincis, Crama Bauer, Crama Stirbey, Domeniul Drăgași, Crama Venetic, Casa de vinuri Isărescu, Casa de vinuri Irodache, Casa de vinuri Negrini, Via Sandu, Crama Cepari, Crama Șpârleni, Domeniile Mennini, Ferma Măgureni,

Relieful are aspectul unui complex de dealuri și coline înguste cu altitudini între 200-500 m. Solurile dominante în podgorie sunt argilele, cu urme de calcar, de nisip, de pietriș și de marnă.

Climatul podgoriei este temperat continental.

Podgoria Drăgășani este recunoscută pentru cultivarea a trei soiuri de struguri pentru vin: Crâmpoșie Selecționată, Negru de Drăgășani și Novac, soiuri cu mare potențial în producerea vinurilor de calitatea care pot reprezenta țara inclusiv la nivel internațional.

În anul 1978, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani, prin incrucisarea soiurilor Cardinal x Afuz Ali, s-a obtinut de către cercetătorii dr. Victoria Lepădatu și dr. Gheorghe Condei, cunoscutul soi de struguri de masă, Victoria, unul dintre cele mai valoroase soiuri romanesti de struguri de masa.

Soiurile de struguri prezente în podgoria Drăgășani sunt:
Pentru vinuri albe: Crâmpoşia Selecţionată, Sauvignon Blanc, Gros Sauvignonș Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasa Românească, Muscat Ottonel,
Pentru vinuri roșii: Negru de Drăgășani, Novac, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră
În prezent, producerea de vinuri din podgoria Drăgășani este completată de turismul viticol în continuă dezvoltare, iubitorilor de vin oferindu-li-se sejururi turistice cu cazare, mese, degustări de vinuri, tururi de cramă şi plimbări în vie.

Mai mulți producători din regiunea Drăgășani au constituit o asociație care promovează atât turismul viticol în zonă, cât și producția de struguri și de vin de înaltă calitate.

De mai bine de cinci ani, la cramele din Drăgășani sau în vecinatate sunt locuri de cazare accesibile pentru un public destul de larg.
Cazare pentru o noapte la motel, pensiune sau hotel costă între 150/300 lei pe cameră dublă iar distanța față de crame este între 2-7 kilometri.

Afla mai multe despre Drumul Vinului Drăgășani: clik aici!

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani

În 1974, în orașul Drăgășani s-a amenajat actualul muzeu cu un specific viticol cu piese colectate expuse în trei secții: secția viticolă, secția artă și secția arheologie. Clădirea a fost construită în anii 1920 în stilul arhitectonic neo-românesc.

Muzeul cuprinde o bogată colecție de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor, dar și dovezi ale practicării viticulturii și ale continuității acestei îndeletniciri pe aceste meleaguri. În vitrinele muzeului pot fi observate rezultatele concursurilor internaționale de vinuri de peste hotare, dar și vechi răsaduri de viță-de-vie.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Drăgășani a ajutat la crearea de soiuri și selecții colonale, soiuri pentru struguri de masă și stafide, dar și souri pentru struguri de vin (cunoscute fiind Crâmpoșia Selecționată, Negru de Drăgășani și Novac).

În prezent, turiştii veniţi în zona Drăgăşani se pot bucura de programe personalizate de degustare de vinuri, sejururi cu cazare şi mese, plimbări în vie, tururi ghidate de cramă şi multe altele.

Informatie!
• o vizită la cramă durează aproximativ două ore
• rezervarile se fac în prealabil, cu 10 – 30 zile înainte, depinde de perioadă
• la cerere, se pot oferi prânz sau cină (oferite de cramă sau de o firmă de catering)
• cazarea se face la cramă sau, de cele mai multe ori, în apropierea cramelor, la 3 – 7 km distanță
• transportul se poate face cu mașina personală sau cu microbuz rezervat în prealabil

Vizitarea unei crame în prezenta unui personal calificat presupune:
• prezentarea procesului tehnologic
• degustare de 3 – 10 vinuri însoțite de neutralizatori (pâine, brânză, etc) și apă
• plimbare în vie (la cerere, dacă starea vremii este favorabilă)