Top 10 Vâlcea

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu, sinteză a artei românești din acel timp, a fost construită între anii 1690 și 1693, biserica mare a așezământului fiind târnosită la 8 septembrie 1693.

Drumul Vinului Vâlcean

În tradiția viticolă a României, Drăgășani are un loc aparte. Terasele dezvoltate pe valea Oltului, de o parte și de alta, s-au dovedit a fi un loc de excepție pentru viticultură. Fie că vorbim de Negru de Drăgășani sau de Crâmpoșie, de Merlot sau de Sauvignon Blanc, amprenta Drăgășanilor este unică.

Salina de la Ocnele Mari

Salina de la Ocnele Mari este cea mai mare din țară, are o suprafață de peste 40.000 de metri pătrați, iar lungimea galeriilor depășește 13.000 de metri. Exploatarea sării s-a făcut și se mai face prin extracție de bulgări (magle) din salină (mină de sare cunoscută și sub denumirea de ocnă de sare). De la jumǎtatea anilor 1950, datorită apariției Uzinei de Sodă Govora, s-a trecut și la exploatarea sării prin soluție saturată cu ajutorul sondelor.

Valea Lotrului cu Transalpina

Valea Lotrului se afla in judetul Valcea si este un loc de poveste cu multe atractii turistice ce merita vizitate. Este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai pitoresti drumuri turistice din Valcea ce strabate mai multe zone agroturistice si cuprinde 3 lacuri, cascade si doua statiuni montane.

Se află în Carpații Meridionali, grupa Parâng iar pe cei 80 km aceasta străbate Masivul Parâng, sudul Munților Lotrului, nordul Munților Căpățânii și Munții Latoriței.

Muzeul Satului Vâlcean

Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber construit pe o suprafață de 8 hectare, deschis în anul 1974 în comuna Bujoreni, Vâlcea. Înființat în 1969 și deschis publicului în 1974, muzeul se află la granița municipiului Râmnicu Vâlcea și comună.

Cupola în vitraliu de pe Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul”

Opera este formată din 168 de module de sticlă colorată, executată manual în 2005, cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului. Procedura de omologare a început în urmă cu mai mulţi ani.

Este vorba despre o lucrare a artistului român Gheorghe Dican, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Cupola cu vitralii se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp şi ilustrează „Facerea lumii”. Creaţia se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului.

Horezu și Ceramica de Horezu

Ceramica de Horezu este un tip unic de ceramică românească care este produsă în mod tradițional manual în zona orașului oltenesc Horezu (județul Vâlcea), aproape de celebra Mănăstire Horezu. Reflectă multe generații de cunoștințe și abilități de dezvoltare a ceramicii, motiv pentru care măiestria ceramicii Horezu a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în decembrie 2012.

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești, pe malul râului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.

Parcul Național Buila-Vânturarița

Este o arie protejată de interes national situată în Subcarpații Getici, pe teritoriul administrativ al județului Vâlcea. Aria naturală se află în partea vestică a județului Vâlcea (aproape de limita teritorială cu județul Gorj), în sudul Munților Căpățânii, pe teritoriul localităților Costești, Bărbătești și Băile Olănești.

Parcul Național Cozia

Pe o suprafata de 17.100 ha se intinde Parcul National Cozia, arie naturala ce se afla in judetului Valcea, in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munților Căpățânii, întregul masiv al Masivului Cozia și peste partea de sud-est a Munților Lotrului.