Muzee

Muzeul Satului Vâlcean Bujoreni

Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber construit pe o suprafață de 8 hectare, deschis în anul 1974 în comuna Bujoreni, Vâlcea. Înființat în 1969 și deschis publicului în 1974, muzeul se află la granița municipiului Râmnicu Vâlcea și comună.

Muzeul „Nicolae Bălcescu”

În anul 1968, pe Valea Topologului, în satul de unde-şi trage rădăcina familia marelui revoluţionar, istoric şi patriot, se deschide un muzeu consacrat memoriei acestuia, în clădirea pe care în 1948 Radu Mandrea a donat-o statului în cinstea lui Nicolae Bălcescu spre a fi „loc de reculegere şi de studiu”.

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani

În 1974, în orașul Drăgășani s-a amenajat actualul muzeu cu un specific viticol cu piese colectate expuse în trei secții: secția viticolă, secția artă și secția arheologie. Clădirea a fost construită în anii 1920 în stilul arhitectonic neo-românesc.

Casa Memorială „Anton Pann”

Casa Memorială „Anton Pann” este un muzeu memorial cu sediul în satul Șindrilița din județul Vâlcea. Anton Pann a fost un poet, folclorist și muzician român din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru contribuția sa la literatura română și pentru compunerile sale muzicale. Casa Memorială „Anton Pann” a fost înființată în anul 1965, în casa părintească a lui Anton Pann. Muzeul adăpostește obiecte personale, documente și manuscrise care ilustrează viața și activitatea lui Anton Pann, precum și o colecție de instrumente muzicale tradiționale românești.

Muzeul de Artă „Casa Simian”

Muzeul de Artă „Casa Simian” este un muzeu județean din Râmnicu Vâlcea, amplasat în Str. Carol I nr. 25. Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă a aparținut familiei Nae și Tita Simian originari din Săliștea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de încălțăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului al XX-lea.

Expoziția permanentă a Muzeului de Artă, reunește lucrări de valoare de pictură și de sculptură românească, aparținând unor artiști de renume de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Colecția de Artă „Alexandru Bălintescu”

Colecția de Artă „Alexandru Bălintescu” este un muzeu județean din Costești, amplasat în Centrul cultural „Constantin Popian”. Colecția de artă a fost donată localității natale în 1970, de către Alexandru Bălintescu, și este expusă în patru săli de la etajul Centrului cultural „Constantin Popian” din Costești.

Muzeul de Arheologie și Artă Religioasă „Gheorghe Petre”

Muzeul de Arheologie și Artă Religioasă „Gheorghe Petre” este un muzeu județean din Băile Govora, amplasat în sediul renovat al fostei Vile Alexandru Iliescu situată pe Strada Sfatului nr. 14. Înființat în 1974 prin donația făcută de către preotul Gheorghe Petre din Govora Sat, arheolog autodidact.

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoteanu” Vâlcea este un muzeu județean din Râmnicu Vâlcea. Se afla într-o clădire construită în anul 1898, reamenajată arhitectonic în perioada 1978–1981 și declarată monument de arhitectură.

Colecțiile expoziției permanente sunt dispuse cronologic, dezvăluind vizitatorilor anii de viețuire neîntreruptă pe aceste locuri, care se întind de-a lungul văii Oltului, la poalele Carpaților. Expoziția permanentă se deschide cu mărturii arheologice din epoca paleolitică, neolitică și din cea a bronzului expuse într-o realizare grafică modernă. Din perioada cuceririi romane în expoziție atrag atenția siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni, Ocnița, castrul roman Arutela – Căciulata și tezaurul de monede imperiale din argint care a fost descoperit la Pădurețu (Băbeni).