Cupola în vitraliu de pe Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul”

Cupola în vitraliu de pe Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul”

Opera este formată din 168 de module de sticlă colorată, executată manual în 2005, cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului. Procedura de omologare a început în urmă cu mai mulţi ani.

Este vorba despre o lucrare a artistului român Gheorghe Dican, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Cupola cu vitralii se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp şi ilustrează „Facerea lumii”. Creaţia se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului.

Program:
Luni – Vineri 9:00 – 19:00
Sâmbătă – Duminică Închis

Cupola cu vitralii a Bibliotecii Judeţene din Râmnicu-Vâlcea, realizată de artistul român Gheorghe Dican, a fost desemnată cea mai mare cupolă de vitralii din lume. Recordul – „Largest stained glass dome: The Ramnicu Valcea County Library” a fost publicat pe site-ul Academiei Recordului Mondial, cea mai mare organizaţie care verifică şi omologhează recordurile mondiale, miercuri, 8 aprilie, şi urmează să fie inclus şi în celebra Carte a Recordurilor – Guinness Book, editată de Academia Recordurilor Mondiale în SUA, precum şi în ediţia în limba română, care va apărea anul viitor.

Recordul – „Largest stained glass dome: The Ramnicu Valcea County Library” a fost publicat pe pagina Academiei Recordurilor Mondiale, miercuri, 8 aprilie, şi urmează să fie inclus şi în celebra Carte a Recordurilor – Guinness Book, editată de Academia Recordurilor Mondiale în SUA, precum şi în ediţia în limba română, care va apărea anul viitor.

Este vorba despre o lucrare a artistului român Gheorghe Dican, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Cupola cu vitralii se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp şi ilustrează „Facerea lumii”. Creaţia se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului.

„Este o bucurie nemărginită. Nu m-am gândit niciodată… Când s-a vorbit despre Cartea Recordurilor (după realizarea operei s-a propus ca lucrarea să fie inclusă în Guinness Book – n.r.) s-a vorbit mai mult în presă, nu eu am fost cel care a iniţiat ideea. Au fost alţii care au văzut lucrarea, care s-au ocupat de chestia asta. Era puţin probabil ca în anul 2005, când s-a realizat, să mai fie un nebun care să facă o lucrare pe domeniul public într-o astfel de tehnică veche, combinată cu ceva nou. Era puţin probabil ca cineva să rişte o astfel de lucrare aflată într-o relaţie directă cu natura, pentru că pe acest vitraliu ninge, plouă… Niciodată, de când a fost descoperită tehnica vitraliului, n-a putut fi folosit vitraliul într-o astfel de situaţie. În general este vertical, pe post de fereastră, luminator, în marile catedrale sau are un luminator deasupra lui, pe care să se scurgă apa. Este cel mai mare vitraliu din România şi este posibil să fie cel mai mare din lume pe acest tip de rezolvare tehnică, adică pe post de acoperiş. Deşi clădirea în sine este o clonă a bibliotecii de la Piteşti, am modificat, toţi ce care am fost implicaţi, un pic proiectul – în sensul că am mărit dimensiunea interioară, holul acela mare de la intrare, în aşa fel încât să nu se obtureze spaţiul printr-un plafon vitrat la etajul al doilea. Aşa că ne-am dus în sus, pe post de acoperiş şi a căpătat o dimensiune monumentală care îi dă măreţie” mărturisea artistul Gheorghe Dican despre creaţia sa unică în lume.

Vitraliul este compus din 12 ovale, cu 12 compoziţii care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum, de la tartaria, la cuneiform, fenician, hieroglific, până la persan, chirilic, demotic şi altele. „Cele două corpuri de iluminat se compun sub forma globului pământesc cu mediane şi paralele, cam aşa arată partea inferioară. Partea superioară a globului simbolizează motivul solar. Primele manifestări ale Creaţiei Divine: aerul, focul, pământul şi apa stau la baza lucrării”

Artistul plastic Gheorghe Dican recunoştea la vremea respectivă că: „A fost şi nebunia necunoscutului, pentru că nu mi-am dat seama de la început cu ce probleme tehnice mă voi confrunta”.

Sediul actualei biblioteci judeţene din Vâlcea reprezintă în cea mai mare parte a sa o clonă arhitecturală după biblioteca judeţeană din Argeş. Cupola – vitraliu o scoate însă din anonimat. Povestea a început în anul 2005, când pictorului Gheorghe Dican i-a venit năstruşnica idee de a transforma vitraliul, care-l regăsim şi la Piteşti, dar sub formă de plafon, într-o cupolă. Ideea sa nu a prins imediat. În sensul că deşi autorităţile vâlcene s-au arătat încântate de iniţiativă, arhitecţii, aceiaşi ca şi în cazul bibliotecii piteştene au respins iniţial ideea.

O muncă de Sisif, nu doar pentru a produce vitraliul în sine, dar mai ales de convingere a oamenilor care până atunci nu se mai confruntaseră cu astfel de provocări.

Cert este că după ce arhitecţii au auzit de „năstruşnica” idee a artistului vâlcean, l-au chemat de îndată, la ei acasă şi pe proiectant: „După ce am convins-o şi pe doamna arhitect, au dat telefon directorului Institutului de Proiectări din Piteşti. Când a venit, i-au spus: ”Domnule director, noi avem proiectată cupola intermediară, dar să ştiţi că avem o idee şi mai bună”. Exact aşa s-a exprimat.”

Brandul nerecunoscut de autorităţile române, inclus în traseele de turism ale Franţei

Chiar dacă s-a vorbit încă de la început că este o lucrare de Cartea Recordurilor abia în urmă cu câţiva ani au fost demarate procedurile pentru această omologare. Cu toate acestea, deşi reprezenta un brand al judeţului, el nu a fost niciodată recunoscut oficial de către autorităţi. Până acum. Altfel spus nu se regăseşte în nici o strategie publică de turism.

Cine este autorul noului record mondial

Gheorghe Dican s-a născut în urmă cu 59 de ani în Cernişoara – Vâlcea. Este preşedintele filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) şi vicepreşedinte la nivel naţional al aceleiaşi structuri. Face parte din echipa Muzeului de Artă „Casa Simian” Vâlcea şi totodată predă cursuri de educaţie muzeală „Micul pictor mare” copiilor din tot judeţul în cadrul aceleiaşi instituţii. Este de asemenea şi expert în bunuri cu semnificaţie artistică – artă modernă românească în cadrul celei mai noi Case de licitaţii Vikart. Lucrările lui Gheorghe Dican se regăsesc în colecţii private de pe toate continentele, precum şi în colecţiile Ministerului Culturii, ale unor muzee din ţară, ale Parlamentului şi Regiei Protocolului de Stat.

Vitraliul sub formă de cupolă din Râmnicu Vâlcea se desfăşoară pe o suprafaţă de 142 mp. Este format din 12 ovale, cu 12 compoziţii, care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum: Tartaria, Cuneiformă, Feniciană, Hieroglifică, Persană, Chirilică, Demotică şi altele.

Vitraliile există peste tot în lume, de cel puţin un mileniu. Originile lor se pierd în istorie. Despre tehnica folosită pentru a crea vitralii se crede că a fost împrumutată, cel mai probabil, de la fabricanţii de bijuterii şi mozaicuri.