Orașe
Râmnicu Vâlcea
Râmnicu Vâlcea este municipiul de reședință al județului Vâlcea, Oltenia, România, format din localitățile componente Aranghel, Căzănești, Copăcelu, Dealu Malului, Poenari, Priba, Râmnicu Vâlcea (reședința), Râureni, Stolniceni și Troian, și din satele Fețeni, Goranu, Lespezi și Săliștea.
Orașul scăldat de apele bătrânului Alutus este o veche așezare venită din umbra timpului, istoria sa milenară fiind atestată de săpăturile arheologice găsite în cartierele Valea Răii și Stolniceni. Aici romanii au construit cetăți (castre) durabile care prin vestigiile lor atestă continuitatea de veacuri a așezării.
Obiective turistice în zonă: Muzeul de Arta „Casa Simian” | Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” | Zoo Râmnicu Vâlcea | Salina Ocnele Mari (7 km)
Călimănești
Călimănești este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitățile componente Căciulata, Călimănești (reședința), Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa și Seaca. Orașul se află situat în partea de nord-est a județului Vâlcea la poalele masivului Cozia și munților Căpățânii din Carpații Meridionali, pe ambele maluri ale râului Olt, la ieșirea acestuia din defileu, fiind la 20 km nord de reședința județului, municipiul Râmnicu Vâlcea și la 80 km sud de municipiul Sibiu.
Călimăneștiul are un trecut zbuciumat, determinat de împrejurările istorice și sociale ale epocilor trecute. Satul lui Căliman, a luat ființă în jurul Mănăstirii Cozia. Legenda spune că Mănăstirea Cozia – de care este legată nașterea satului – a fost ridicată în apropierea alteia, zidită de Negru Vodă, care se găsește la poalele muntelui Capra, ceva mai la nord de mănastirea Cozia. Întemeierea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, găsește în jurul mănăstirii Cozia un mănunchi de case mici, satul Cozia, ce coborau pe poalele munților până spre apa Oltului. „În aceste case își trăiau nevoile câțiva români care, poate făceau puntea de legătură dintre strămoșii noștri daco-romani și noi românii”.
Obiective turistice în zonă: Poiana lui Căliman (2,5 km) | Mănăstirea Turnu (4 km) | Castrul roman Arutela (6 km) | Mănăstirea Stănișoara (12 km) | Mănăstirea Frăsinei (21 km)
Brezoi
Brezoi este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitatea componentă Brezoi, și din satele Călinești, Corbu, Drăgănești, Golotreni, Păscoaia, Proieni, Valea lui Stan și Văratica.
Se află la 35 km nord de Râmnicu Vâlcea și la 66 km sud de Sibiu. El constituie punctul de plecare pentru numeroase trasee turistice marcate ce strabat muntii Lotrului, Capatânii si masivul Cozia.
Obiective turistice în zonă: Muntele Țurțudanul, ”Tâmpa Brezoiului” (1,4 km) | Parcul National Cozia (6 km) | Mânăstirea Cornetu (12 km) | Schitul Cornetu (12 km)
Dragășani
Orașul Dragășani este situat în partea de sud-vest a României, în județul Vâlcea. Este amplasat la o altitudine de aproximativ 150 de metri deasupra nivelului mării, având o suprafață de aproximativ 150 km pătrați și o populație de peste 14.000 de locuitori. Acesta este situat la intersecția a două drumuri naționale importante, DN 64 și DN 67, ceea ce îl face un punct important de trecere pentru traficul rutier între București și zonele din sud-vestul țării.
Este cunoscut ca fiind un important producător de vinuri din România, având o tradiție îndelungată în acest domeniu. Zona viticolă Drăgășani este situată în Muntenia, fiind una dintre cele mai importante regiuni viticole din țară și ocupând o suprafață de peste 5.000 de hectare.
Drăgășaniul este cunoscut și pentru festivalurile sale viticole, cum ar fi Festivalul Vinului de la Drăgășani, care are loc în fiecare an în luna septembrie și adună producătorii locali și pasionații de vin din întreaga țară.
Obiective turistice în zonă: Catedrala Targul Drăgașani | Biserica Sf. Ilie | Biserica Adormirea Maicii Domnului | Ruinele castrului roman Russidava | Cetatea “Domnului de Rouă”
Băile Olănești
Oraşul Băile Olănești se situează la intersecţia paralelei 45 latitudine nordică cu meridianul 24 longitudine estică, la o altitudine medie de 450 m. Judeţul Vâlcea se află în partea central-sudică a României, în bazinul mijlociu al râului Olt, la sud de Carpaţii Meridionali.
Acces staţiune: de la Râmnicu – Vâlcea, se continuă pe drumul naţional 64A
Distanţa: Râmnicu-Vâlcea – Băile Olăneşti: 18 km
Staţiunea este străbătută de râul Olăneşti şi pârâul Cheia.
Staţiunea Băile Olăneşti este aşezată într-o depresiune înconjurată de dealuri cu înălţimi de peste 800m, acoperite cu bogate păduri de foioase. Depresiunea are o deschidere la sud, în timp ce la nord şi vest este închisa de crestele calcaroase ale Munţilor Căpăţânii: Candoaia (1405m), Stogul (1494m), Căprăreaţa (1799m), Albul (1809m), Buila-Vânturariţa (1863m), Gera(1885m), Vioreanu (1890m).
Obiective turistice în zonă: Biserica lui Horea (1 km) | Lacurile cu nuferi din Olănești (1,9 km) | Casa memoriala Anton Pann (19 km) | Schitul Pahomie (22 km) | Parcul National Buila Vanturarita (25 km) | Rezervatia Muzeul Trovantilor (34 km)