Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia

Este o ctitorie a domnului Mircea cel Batran , un complex monahal medieval, extins si renovat de-a lungul timpului. La inceput purta numele de Manastirea Nucet, ulterior a fost schimbat numele dupa muntele din vecinatate, in Cozia. Manastirea este situata la 3 km de statiunea Calimanesti-Caciulata si la aproximativ 20 km nord de Ramnicul Valcea.

Mănăstirea a fost construită, conform legendei, în apropierea altei mănăstiri construită de Negru Vodă. Biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată între anii 1387-1391, ctitor fiind voievodul Mircea cel Bătrân.

A fost sfințită la 18 mai 1388, așa cum reiese din hrisovul lui Mircea cel Bătrân. Hrisovul este totodată și actul de atestare a localității Călimănești din județul Vâlcea.

Decorațiile fațadelor bisericii cu rozete de piatră, rânduri orizontale de cărămidă și piatră în stil bizantin și cadre verticale sunt fără precedent în arhitectura muntenească iar pictura interioară a fost realizată între anii 1390 – 1391. Mircea cel Bătrân s-a preocupat permanent de înzestrarea și înfrumusețarea mănăstirii, prin întărirea drepturilor de proprietate asupra mai multor sate și moșii.

De-a lungul timpului mănăstirea a fost reparată și renovată de multe ori de domnitori ca Neagoe Basarab, Radu Paisie și Constantin Brâncoveanu. Ultima renovare și consolidare s-a făcut între 1 iulie 1958-1 ianuarie 1959 de către guvernul României, la intervenția patriarhului de atunci, Justinian Marina.

Bolnița Mănăstirii Cozia

În imediata apropiere a Mănăstirii Cozia se află Bolnița Sfinții Apostoli.[10] Aceasta a fost ridicată de Radu Paisie (cunoscut și sub numele de Petru de la Argeș), fiu al lui Radu cel Mare și domn al Țării Românești între 1535-1545. Pictura murală a bolniței a fost realizată în 1542–1543 de către meșterii zugravi David și fiul său Raduslav.