Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari este situată în localitatea cu acelaşi nume, la 8 km de Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească (aproape de Valea Oltului), cu tradiţie în turism balnear (Caciulata, Olăneşti, Călimăneşti) şi turism cu caracter religios (mănăstirea Cozia).
Unul din orizonturile în care exploatarea s-a încheiat a fost deschis publicului şi transformat în zonă turistică din anul 2009, accesul vizitatorilor fiind asigurat prin transportul cu microbuze de la suprafaţă până în interiorul salinei.
Program: | |
---|---|
Luni – Vineri | 10:00 – 16:00 |
Sâmbătă – Duminică | 9:00 – 17:00 |
Cum se ajunge la salină?
În Ocnele Mari se poate ajunge pe DN 67 – drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, iar apoi pe strada principală din Ocnele Mari – Alexandru Ioan Cuza. La aproximativ 200 metri de intersecție celor două artere rutiere amintite există un indicator „Spre Salină”.
Stațiunea Ocnele Mari din Vâlcea este amplasată în apropierea stațiunilor Băile Govora (16 km), Olănești (22,5 km) sau Călimănești – Căciulata (25 km).
Salina Ocnele Mari este la aproximativ 185 km de București, 110 km de Sibiu, 180 km de Brașov, 117 km de Craiova și 110 km de Târgu Jiu.
Există nenumărate cazări: vile și cabane în Ocnele Mari sau hoteluri și pensiuni în Râmnicu Vâlcea și în stațiunile învecinate.
Microbuzul care transportă turiştii în subteran circulă la un interval de 30 minute. Microbuzul are locul de plecare şi sosire în incinta salinei din Ocnele Mari, loc amenajat special pentru turişti. Timp de mers al microbuzului din incinta salinei până la punctul turistic este de 10 minute.
În interiorul salinei microclimatul este constant, temperatura fiind de cca. 13-15º C, iar umiditatea aerului este de aproximativ 50%.
Exploatarea de sare Ocnele Mari a început încă din Neolitic, fiind continuată în Epoca Bronzului şi Epoca Fierului, după cum dovedesc uneltele descoperite în şantierele arheologice. Tot aici a fost localizată şi fortificaţia dacică Buridava.
Salina Ocnele Mari ofera condiţii optime pentru relaxare, agrement şi tratament: terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, biliard, minicarting. Pentru copii sunt amenajate spaţii de joacă dotate cu leagăne, tobogane şi balansoare.
În salină există amenajată o sală pentru organizare de evenimente, restaurant şi cramă, un magazin de souveniruri şi un magazin de băuturi racoritoare şi fast-food.
În interiorul bazei turistice sunt amenajate spaţii pentru relaxare şi gimnastică, pentru a spori efectele terapeutice. De asemenea, în salina Ocnele Mari există cea mai mare biserică subterană, din România, biserică ce poartă hramul Sfânta Varvara şi Sfântul Gheorghe.
Activitati Salina Onele Mari
Ștrand Ocnele Mari
Ștrandul „fără fund” este situat în Ocnele Mari, la 5 km distanță de Râmnicu Vâlcea și este amenajat pe gura unei foste mine de sare, a cărei adâncime depășește 80 de metri. Din acest motiv, apele care umplu bazinele au o concentrație foarte ridicată de sare. O atracție de neratat pentru sezonul estival!
Bazinele cu apă sărată
Bazinul mare este prevăzut cu zonă specială pentru copii, de 40 mp, cu adâncime progresivă: de la 0.3 m la 0.5 m. Bazinul mic are o adâncime care variază de la 0.5 m la 2.2 m.
Program și tarife ștrand
Luni – Duminică: 08:00 – 20:00
Tarife adulți
- Acces 1 intrare: 35 Lei
- Acces 2 intrări/ zi: 50 Lei
- Acces între orele 18:00 – 20:00 / Luni – Joi: 20 Lei
- Închiriere baldachin*: 30 Lei
Tarife copii
- Acces 1 intrare copii 3 – 14 ani: 15 Lei/ zi
- Acces 2 intrări/ zi 3 – 14 ani: 25 Lei/ zi
- Acces între orele 18:00 – 20:00 / Luni – Joi: 10 Lei
- Copii < 3 ani: gratuit
În prețul biletului de intrare este inclus și șezlong, * în limita disponibilităților.
Dotări ștrand Ocnele Mari
Complexul este dotat cu două bazine cu apă sărată, o mini-piscină cu apă dulce pentru copii, unități de cazare cu băi individuale, televizor și mini-bar, șezlonguri, umbrele, baldachine, dușuri, plajă cu nisip fin, loc de joacă pentru copii.
Concentrația de sare, din cele doua bazine cu apă sărată, este foarte mare, motiv pentru care zonele de piele iritate sau cu răni, vor fi supuse unor senzatii acute de usturime.
Efecte terapeutice
Dintre efectele terapeutice, prin expunerea repetată la băi de sare, putem menționa:
- creșterea imunității
- tratament reumatismal
- efect antiinflamator al articulațiilor
- diminuarea durerilor articulare
- creșterea mobilității articulare
- ameliorarea problemelor ginecologice
Mâncare și băutură
Restaurantul din incintă vă oferă produse proaspete, gătite pe loc, la prețuri accesibile. Tot aici găsiți și băuturi răcoritoare: apă minerală și plată, energizante și smoothie-uri, cafea sau băuturi alcoolice: bere, vin.
Multumim Vâlcea Turistica pentru permisiunea de a folosii pozele și informațiile.