Statiunea Baile Govora

Statiunea Baile Govora

Statiunea este situată la 21 km de Râmnicu Vâlcea, și se poate ajunge în stațiune pe DN67, Râmnicu Vâlcea-Horezu-Târgu Jiu. Băile Govora este singura stațiune din România unde raportul dintre aeroionii pozitivi și cei negativi este egal cu 1. Stațiunea Băile Govora este considerată una dintre cele mai bogate stațiuni în ape iodurate și bromurate din lume, a doua din Europa.

Bogată în ape minerale iodurate și bromurate, „stațiunea Băile Govora este profilată, în principal, pe tratamentul afecțiunilor respiratorii și cele ale aparatului locomotor”, scrie în lucrarea Cura balneoclimaterică în România de doctor în balneologie Nicolae Teleki, fost profesor şi şef al catedrei de „Medicină fizică, recuperare şi balneo-climatologie” din cadrul Universităţii Naţionale de Medicină şi Farmacie „Carol Davila din Bucureşti”.

În lucrare sunt notate indicațiile terapeutice pentru cure balneare la Băile Govora. Acestea sunt:

– Afecțiuni respiratorii
– Afecțiuni otorinolaringologice
– Afecțiuni reumatismale degenerative
– Afecțiuni reumatismale abarticulare
– Afecțiuni posttraumatice
– Afecțiuni neurologice periferice și centrale
– Afecțiuni asociate

Stațiune balneoclimaterică de interes general, este renumită pentru varietatea și calitățile terapeutice ale apelor minerale, cunoscute și folosite de peste un secol și jumătate, din anul 1866.

Apele din Govora conțin până la 38,3 mg la mie brom și iod până la 41,8 mg la mie. Atât iodul cât şi bromul sunt de origine organică, rezultate din putrezirea micilor alge. Calciul și magneziul pe care aceste ape îl conțin în cantitate destul de mare, și anume: calciul 15-3,3 la mie și magneziu 0,77-1,05g la mie, se datorează nisipurilor și gresiilor. Caracteristica apelor de zăcământ este, de asemenea, prezenţa amoniului. Aceste ape nu conțin hidrogen sulfurat, sunt ape captate în sonde, la adâncimi de la 90 la 1860 metri. Fiecare debitează între 40-160 metri cubi de apă în 24 de ore. Apele clorurate-iodurate-bromurate din sonde sunt ape vechi, fosile, formând pânze-pungi și stau straturi permeabile în nisipuri.

Renumită pentru varietatea și proprietățile terapeutice ale apelor minerale, la care se adaugă nămolul și climatul ecologic, stațiunea Băile Govora oferă o cură balneară complexă cu efecte terapeutice cu totul deosebite, în mod special în tratamentul bolilor respiratorii cronice.

Cele trei tipuri de ape minerale existente în stațiunea Băile Govora, așa cum au fost clasificate – apele minerale clorurate-sodice, iodurate și bromurate; apele minerale concentrate clorurate-sodice și sulfuroase; apele minerale hipotone, sulfuroase, slab bicarbonatate – sunt folosite pentru cure externe și cure interne.

Pentru cura externă se folosesc ape minerale de mare concentrație, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone și apele minerale sulfuroase hipotone.

Apele minerale bicarbonatate, sulfuroase, sodice, calcice, hipotone sunt folosite pentru cura internă.

Stațiunea are baze de tratament moderne, cu toate facilitățile necesare pentru terapii cu ape minerale iodate și sulfuroase, aplicații cu nămol cald, electroterapie, fizioterapie.

Multumim Vâlcea Turistica pentru permisiunea de a folosii pozele și informațiile.