Stațiunea Băile Olăneşti

Stațiunea Băile Olăneşti

Statiunea Baile Olanesti este situata la 20 km de Rm. Valcea, Valea Oltului, de o parte si de alta a Paraului Olanesti, la o altitudine de 450 metri, in centrul unei mici depresiuni a Carpatilor Meridionali, deschisa in sud si inchisa la nord si vest de crestele calcaroase ale muntilor Capatinii. Este strabatuta de o vale pitoreasca, inconjurata de bogate paduri.

Baile Olanesti este o statiune balneara de interes general, cu activitate permanenta si ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale.

In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor foraje. Acestea sunt grupate in trei tipuri principale de ape minerale, aflate in diferite stadii de mineralizare a sufului.

Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna sunt necaptate. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).

In statiunea Baile Olanesti se pot trata:

– boli ale aparatului digestiv si ale glandelor anexe ( enterocolite cronice, gastrite cronice, sechele ale stomacului operat, ulcerul gastro-duodenal);
– afectiuni digestive ( afectiuni inflamatorii cronice ale intestinului, colicista cronica necalculoasa, dischinezii, litiaze biliare, pancreatite, steatoza hepatica diabetica);
– boli de nutritie si metabolism ( diabetul zaharat, dislipidemie, guta, hiperuricemiile, obezitatea);
– afectiuni cronice ale rinichilor ( litiaze renale, pielite, cistite, pielocistite);
– boli profesionale (intoxicatii cronice cu metale grele: plumb, mercur, arsen);
– afectiuni respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica asmatiforma, rinosinuzite cronice alergice netuberculoase);
– afectiuni cardiovasculare
– arteriopatii periferice

Tratamentul balnear din Olanesti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primara sau cura de sanatate la cei sanatosi, si profilaxie secundara – preventie a recaderii bolii), curativ si recuperational.

Tratamenul balnear din Olanesti se imparte in crenoterapie (tratament cu ape minerale) si tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie, kinetoterapie, fizioterapie).

In 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale din Baile Olanesti in mai multe categorii dupa compozitia chimica si actiunea lor asupra organismului:

– 14 izvoare iodurate
– 6 izvoare sulfurate si clorurat sodice
– 4 izvoare cu ape diuretice
– 1 izvor bicarbonat, cu emanatii abundente de gaze
– 2 izvoare purgative
– 2 izvoare feruginoase
– 2 izvoare avand compozitie mixta.

Multumim Vâlcea Turistica pentru permisiunea de a folosii pozele și informațiile.