Stațiunea Ocnele Mari

Stațiunea Ocnele Mari

Stațiunea Ocnele Mari este o stațiune balneo-climaterică situată la aproximativ 15 kilometri sud-vest de orașul Râmnicu Vâlcea, în județul Vâlcea din România.

Stațiunea se întinde pe o suprafață de aproximativ 18 hectare și este renumită pentru izvoarele sale sărate și apă minerală, care sunt utilizate pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv bolile reumatice, dermatologice și endocrine.

În Ocnele Mari, se poate ajunge folosind drumul DN 67, distanţa fată de Râmnicu Vâlcea fiind de aproximativ 8 km. Oraşul Ocnele Mari, prin poziţia sa geografică, dar mai ales prin marea bogăţie a subsolului – sarea, a permis dezvoltarea comunităţilor omenești încă din neoliticul final.

Exploatarea zăcământului de sare din zonă se face încă din prima epocă a fierului, dar, mai ales, în perioada următoare, când geto-dacii construiesc în vecinatatea pârâului Sărat o importantă cetate dacică, „Buridava”. Aceasta avea un pronunţat caracter economic, militar, comercial şi religios, înscriind, astfel, acest spaţiu al Ocnelor în circuitul comercial spre Italia, în care erau antrenate şi oraşele greceşti de la Adriatică.

Din 1881, se deschid primele băi sărate, iar, în 1933, Ocnele Mari devine oraş, staţiune balneară şi turistică de interes național.

Asezarea se afla intr-o depresiune, la o altitudine de circa 320 m, fiind strajuita de dealuri cu o altitudine intre 400 si 600 m. Sub aceste dealuri se afla un masiv de sare de circa 600 m grosime, care constituie principala resursa naturala a locului si care fost exploatata din cele mai vechi timpuri, dand dealtfel si numele localitatii („ocnă” însemnând „mină de sare”).

O atracție turistică importantă este Salina Ocnele Mari, care se află la o adâncime de aproximativ 250 de metri sub nivelul solului și este cunoscută pentru terapia prin aerosoli și haloterapie.

În plus, stațiunea oferă diverse activități pentru turiști, cum ar fi băile cu apă minerală, masajele, terapia de relaxare, sporturile de iarnă și drumețiile în natură.

În concluzie, Stațiunea Ocnele Mari este o destinație perfectă pentru persoanele care caută să se relaxeze sau să se refacă după o perioadă stresantă, și care doresc să exploreze frumusețea naturală a zonei.

Multumim Vâlcea Turistica pentru permisiunea de a folosii pozele și informațiile.