Mănăstirea Sărăcinești

Mănăstirea Sărăcinești

Aici, la confluenta raului Olanesti cu raul Cheia, in mijlocul satului Valea Cheii care pana in anul 1964 s-a numit Saracinesti asa cum glasuieste pisania, de aproape 300 de ani sta in bataia vanturilor si vijeliilor Biserica fostei Manastiri Saracinesti.

Pisania: „†Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant ziditus-au aceasta biserica din temelie cu toata podoaba ei intru lauda Adormirea Precestei Bogorodite si cu chiliile imprejur cu toata cheltuiala Parintelui Stefan, episcopul Ramnicului fiind data mosia cu casele de Tanasie Pausescul in zilele lui Serban Cantacuzino Voevodul. Si au fost ispravnic Zosima Er.(monah) egumen. Ani de la Adam 7196 iar de la Iisus Hristos 1688 Sept. 28.”

Din actul de danie facut la 7 iunie 1687 de Tanasie Pausescu comisul si Marta monahia, mama sa, catre parintele Stefan – episcopul Ramnicului, rezulta ca mosia in mijlocul careia a fost zidita biserica si cladirile manastiresti fusese a boierilor Saracinesti, de unde ramane si numele manastirii si a satului din jur – Marta monahia, in mirenie se numise Mihalcea, sotia lui Radu Pausescu clucerul.

Fata lui Nicula Logofatul Saracinescul impreuna cu fiul sau Tanasie Pausescu mostenesc mosia Saracinesti de la fratele si unchiul Tanasie Comisul Saracinescul – pentru ca „alti coconi den trupul lui nu au ramas”, asa cum s-a intamplat si cu Tanasie Pausescu de pe urma caruia nu au fost urmasi.

Constructia incepe in anul 1688 intr-o epoca de plina dezvoltare a artei bisericesti bizantine pe pamantul nostru. In anul 1693 moare ctitorul principal Episcopul Stefan si este inmormantat in tinda bisericii pe care o lasa nepictata.

Episcopul Damaschin impreuna cu Paisie ermonahul, Ioan Arhimandritul Hurezilor si Dosoftei ermonah, 30 de ani mai tarziu la 1718 (7226) aduce la Saracinesti pe Teodosie, Gheorghe si Preda, aceiasi pictori care au zugravit paraclisul de la Hurezi si alte asezaminte brancovenesti, de au savarsit pictura bisericii asa cum se vede si azi. Ctitorii despre care am pomenit pana acum sunt pictati in pronaosul bisericii precum urmeaza: Episcopul Stefan si Episcopul Damaschin tinand bisericuta in maini deasupra usii, in interior; Ioan Arhimandritul, Paisie si Dosoftei colaboratori la pictura pe peretele de la miaza-zi; Tanasie vel comisul Saracinescu cu jupanita lui Ilina, Tanasie vel clucer Pausescu cu jupanita lui Aspra, pe peretele de miaza-noapte.

Din cladirile si inventarul anilor 1688-1693 mai exista:

– Biserica in forma ei originala;
– Clopotnita pe zidul careia se poate vedea inscriptia: „Sava 7200 = 1692”;
– Cladirea dinspre miaza-noapte de biserica, care a servit de staretie si chilii, a carei origine medievala o dovedesc zidurile si constructia beciului;
– Clopotul cel mic, turnat pentru prima data in anul 1612 si returnat in anul 1930 de Ieronim Protosinghelul
– O cruce din lemn ferecata de mana cu inscriptia: „†Stefan episcop 7200 = 1692”.

In scurgerea vremurilor, acest asezamant a mai fost ajutat si de altii, care s-au dovedit cu dragoste fata de sfintele locasuri.

A fost manastire de calugarite pana in jurul anului 1860, dupa aceea a fost manastire de calugari pana in 1873. Din 1873 pana in 1913 biserica a fost filiala a parohiei Cheia iar casele au adapostit scoala primara la care veneau elevi din satele vecine: Pausesti, Olanesti si Cheia.

Din 1913 pana in 1960 a fost manastire de calugarite, cand a fost desfiintata in mod abuziv. In prezent biserica deserveste credinciosii din satul Valea Cheii iar casele au fost transformate in camin pentru batrani. Proprietatea manastirii (biserica si incinta) nu a fost retrocedata nici astazi in ciuda demersurilor facute.

Multumim Vâlcea Turistica pentru permisiunea de a folosii pozele și informațiile.