Mănăstirea Surpatele

Mănăstirea Surpatele

Manastirea Surpatele cu hramul „Sfanta Treime”, se afla situata in comuna Frâncesti, satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de manastirea „Dintr-un Lemn”.

Biserica a fost inaltata de Tudor logofatul Dragoescu si fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Frincu, la inceputul secolului al XVI-lea (Pr. D. Balasa), refacuta de boierii Buzesti si reparata in secolul al XVII-lea. Intre anii 1703-1706, biserica a fost reconstruita din zid de doamna Marica Brancoveanu, fiind si pictata. Mai tarziu, in 1815 a fost reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

In anul 1872 manastirea a fost inchisa cultului din cauza ruinii, monahiile fiind mutate la manastirea „Dintr-un Lemn”, fiind restaurata intre anii 1927-1935, de catre Comisiunea Monumentelor Istorice (cele 17 chilii actuale au fost facute prin staruinta staretei Varvara Predescu).

Biserica este dotata cu o catapeteasma frumos sculptata, ca si usile in stil brancovenesc. Pe pereti se gasesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfantul lacas si un tablou mai rar intilnit in iconografia bisericeasca, privind „impartirea hainelor lui lisus”, executat de unul din cei doi zugravi, Andrei si Iosif ieromonahul, care au pictat aceasta biserica.

Alexandru Odobescu nota inca din anul 1860, cateva obiecte de valoare din aceasta sfanta manastire: o Evanghelie imbracata cu argint poleit, data de Constantin Brancoveanu pe cand era vel-spatar, dania fiind scrisa cu mana sa; doua poale de icoane si o dvera de serasir si mai multe sangulii de pinze de in subtire, cusute cu mare finete, pentru Maica Domnului. Sunt si sfite insemnate in catalogul lui Odobescu, de stofa de catifea sapate pe materie de matase groasa sau matase cu par de cal.

Ultimele imbunatatiri i s-au facut de catre Sfinta Episcopie a Ramnicului si Argesului intre anii 1958-1959.

Multumim Vâlcea Turistica pentru permisiunea de a folosii pozele și informațiile.